Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente

Realitatea Sociala
foto: stirileprotv.ro

Nu a fost introdusa o sursa

Iordache Marin

663

Comorile Naturii: Zăcămintele de Sare și Nămol, Oportunități Ignorate de Autorități

În România, există zăcăminte de sare și nămol cu proprietăți curative extraordinare, dar acestea sunt adesea ignorate de autorități. De ani de zile, localnicii se scaldă în diverse bălți neavizate, bucurându-se de beneficiile acestor resurse naturale.

Un exemplu este lacul Alunei, situat aproape de Târnăveni, în județul Mureș. De 15 ani, analizele de specialitate au arătat că nămolul de aici conține săruri minerale cu proprietăți curative. Primarul din Târnăveni, Sorin Megheșan, a recunoscut că nu a solicitat noi analize, bazându-se pe studiile existente. Localnicii intră în apă cu grijă, pe trepte improvizate, pentru a se bucura gratuit de darurile naturii. Un bărbat menționa că mulți oameni s-au vindecat datorită acestui lac, cunoscut de el încă din copilărie.

În apropiere de Bistrița, la marginea localității Sărățel, mulți oameni se adună pentru a folosi nămolul cu presupuse calități terapeutice. Autoritățile locale au pus doar un afiș informativ, în timp ce localnicii au amenajat cabine de schimb și trepte pentru accesul în apă. O femeie a relatat că vine aici de 24 de ani pentru a-și trata afecțiunile reumatice. Cu toate acestea, nu există un buletin medical care să ateste calitățile nămolului, deoarece autoritățile nu au solicitat niciodată acest lucru. Primarul comunei Șieu-Măgheruș, Sorin Aurel Mititean, a declarat că informațiile disponibile provin doar de la cetățeni care au folosit nămolul și au relatat că se simt foarte bine.

Sever Roman, directorul APM BN, a comparat nămolul de la Sărățel cu cel de la Techirghiol, despre care se știe că ajută în tratarea afecțiunilor reumatologice. Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie primește puține cereri de avizare a unor zone cu potențial terapeutic ridicat. Adrian Miulescu, de la acest institut, a explicat că există grupuri de lucru la nivelul ministerelor economiei și dezvoltării, și că primarii trebuie să facă demersuri pentru avizare. Programe guvernamentale și fonduri sunt disponibile, însă este nevoie de voință din partea autorităților locale.

Costul obținerii unui aviz pe baza unui buletin medical este de 8.000 de lei, iar testele trebuie refăcute la fiecare cinci ani. Astfel, cu investiții minime și proceduri accesibile, aceste comori ale naturii ar putea fi transformate în stațiuni balneare, răspunzând unei cereri mari și aducând beneficii comunităților locale.

Realitatea Sociala

Presa la un click depărtare.

Categorii

Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente


VOX Press - Partenerul tău în publicitate

2025