Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente

Realitatea Sociala
FOTO @SERobinsonJr / X

Nu a fost introdusa o sursa

Andreea Filipescu

712

Voluntarii care au luat parte la proiectul privind viața pe Marte și-au încheiat misiunea. Au petrecut peste un an într-un buncăr simulat 3D.

Voluntarii care au participat la un proiect de simulare a vieții pe Marte au revenit în societate după ce au petrecut 378 de zile într-un buncăr izolat din Texas. Această misiune, desfășurată în cadrul proiectului CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog), a fost concepută pentru a testa și a pregăti condițiile necesare pentru viitoarele misiuni spațiale ale NASA, inclusiv explorarea Lunii și, în cele din urmă, a planetei Marte.

Buncărul 3D, cunoscut sub numele de Mars Dune Alpha, a fost echipat pentru a reproduce cât mai fidel posibil condițiile de pe Planeta Roșie. Cu o suprafață de 160 de metri pătrați, acesta a inclus facilități esențiale precum dormitoare, o sală de sport, zone comune și o fermă verticală pentru producția de alimente.

Printre cei patru voluntari se numără și cercetătoarea româncă Anca Șelariu, alături de Ross Brockwell, Nathan Jones și Kelly Haston. Timp de peste un an, ei au trăit complet izolați, gestionând resursele limitate și simulând operațiuni specifice cum ar fi "Marswalks", replici ale explorărilor de pe Marte.

"Echipa noastră a demonstrat că putem realiza lucruri mari împreună. Ne putem folosi simțurile și ambițiile pentru a obține pace și prosperitate, și pentru a avansa în cunoaștere și bucurie pentru fiecare colț al planetei Pământ", a declarat Ross Brockwell într-un moment de reflectare asupra experienței lor.

Misiunea CHAPEA nu doar că a testat limitele fizice și psihologice ale voluntarilor, dar a adus și contribuții semnificative în pregătirea NASA pentru viitoarele sale explorări spațiale. Directorul de inginerie Julie Kramer de la NASA a subliniat importanța acestui proiect în învățarea aspectelor critice despre sistemele complexe necesare pentru a face călătoriile spațiale spre Marte și înapoi sigure și eficiente.

Următoarele misiuni din seria CHAPEA sunt planificate pentru anii 2025 și 2027, continuând să avanseze cunoștințele și pregătirea necesară pentru explorarea spațială umană pe scară largă.

Această experiență nu doar că a marcat un pas semnificativ în explorarea spațială umană, dar a adus și oamenii mai aproape de visul de a ajunge pe alte planete ale sistemului solar în viitorul apropiat.

Realitatea Sociala

Presa la un click depărtare.

Categorii

Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente


VOX Press - Partenerul tău în publicitate

2025