Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
Iordache Marin
987
Studiul Google din 2024 arată că inteligența artificială generativă va avea un impact semnificativ asupra locurilor de muncă și economiei României:
1. Adoptarea IA generative în locurile de muncă: Peste jumătate (54%) dintre locurile de muncă din România vor beneficia de inteligența artificială generativă. Aceasta va fi utilizată pentru automatizarea unei părți limitate din sarcinile acestora și pentru a ajuta în crearea de conținut (text, cod și imagini), susținând rezolvarea unor probleme complexe și contribuind la designul produselor.
2. Impactul asupra economiei: Adoptarea pe scară largă a IA generative ar putea crește PIB-ul României cu 14-16 miliarde de euro în următorii 10 ani. Acest avans în PIB ar fi determinat în principal de creșterea productivității muncii și de timpul câștigat prin automatizare.
3. Numărul de locuri de muncă afectate și inovația: IA generativă va afecta până la 4,5 milioane de locuri de muncă în România, dar se așteaptă ca noile locuri de muncă în economia bazată pe această tehnologie să le înlocuiască pe cele pierdute în urma automatizării. Aproximativ 42% dintre locurile de muncă nu vor fi afectate de adopția AI-ului.
4. Gradul de pregătire și investiții: Doar 4% dintre companiile din CEE și 2% dintre cele din România au adoptat cel puțin un tip de tehnologie AI în 2023. Cu toate acestea, 40% dintre firmele din România plănuiesc să investească în automatizarea bazată pe AI în următorii cinci ani.
5. Impactul sectorial: IA generativă va avea un rol complementar în cele mai multe industrii, sporind productivitatea și capacitatea umană. Cele mai mari creșteri de productivitate sunt așteptate în serviciile de afaceri bazate pe cunoaștere și domeniul public.
Studiul subliniază potențialul semnificativ al IA generative în creșterea economică și îmbunătățirea eficienței în diverse sectoare ale economiei românești. Este esențial ca România să investească în pregătirea forței de muncă și să adopte strategii guvernamentale direcționate pentru a maximiza beneficiile acestei tehnologii în crearea unei economii durabile și competitive.